divendres, 27 de març del 2020

ON COLLONS ESTÀ ALÈSIA?


Julio César y la decisiva campaña del año 52 aC (III) – Alesia ...
Qui sap on està Alèsia? Ningú no sap on està Alèsia! Jo llegia estes coses de menut i no sabia ben bé a què es referien, tot i l’ajuda del meu oncle, que era qui em duia els còmics d’Asterix i Obelix de França, quan ací no n’hi havia, encara. Jo era molt xicotet...

Ara, aprofitant la manca total de llibertat, el càstig esdevingut d’eixe Pecat Original que està a tocar de l’Apocalipsi,  per ser-ne més precís, he hagut de buscar la felicitat fora dels bars i de les converses, i he retornat a la lectura d’eixes coses serioses que es diuen clàssics i que hauria de ser obligatòria perquè una persona puguera opinar sobre alguna cosa. I he retornat a Alèsia, però per altra via.

Els creadors dels còmics d’Asterix i Obelix sabien què tractaven, i sembla que eren grans lectors, entre d’altres coses, de La guerra de la Gàl·lia, de César. Molt del material que hi feien servir era prestat, cosa que és normal si el període que tractes és precisament eixe de la conquesta. La documentació, a més, la podien trobar en primera persona, redactada d’una manera del tot interessant perquè no els passara com als protagonistes de la historieta, que buscaven el lloc de la batalla i ningú no volia recordar-lo: s’havia d’oblidar, una desfeta com eixa.

La batalla d’Alèsia va derrotar un conjunt d’exercits gals que es van agrupar per guanyar la batalla definitiva a César. César era millor militar i un gran estratega, i això va decantar totalment la baralla. La missió d’Asterix i Obelix era la de recuperar l’escut del gran cap dels gals que, si no recorde malament, no van trobar. Per saber el final de la història, i els protagonistes, i la situació, millor si ho llegiu vosaltres mateixos, però no el còmic, que també, sinó el llibre de César.


Salvador Sendra