dimarts, 31 de març del 2020

POSITIVISME I MORALITAT


Papa Francisco da la bendición en una Plaza de San Pedro vacía
Si no us pregunteu «què hem fet nosaltres per acabar així», no cal que us pregunteu res més perquè, realment, esteu acabats! Jo sí que m’ho plantege, i a tota hora. Ningú no m’haguera pogut fer creure mai que perdria totes les llibertats, fins i tot les propietats –no manem ni dins de casa nostra—, d’un dia per a l’altre i sense haver comés cap delicte; ni tan sols haver-lo pensat. A més, i això sí que em sorprén, la gent ho accepta i està conscienciada que actua com cal: de manera ètica, supose.

L’emergència sanitària, que jo sàpiga, és la primera volta que s’aplica, almenys per ací. Hi ha hagut altres casos excepcionals, però d’això ja fa molt de temps o han estat en altres zones del món. Però resulta graciós que, després de criticar la manca de democràcia de Xina, els superdemocràtics estan dedicant-se a copiar els mètodes emprats per allà perquè diuen que han resultat positius: confinament total, aturada de l’activitat social, econòmica i control exhaustiu de la població. Recorde que vaig escriure en el seu dia que creia que ací hi hauria alguns problemes per restringir unes llibertats tan bàsiques i elementals seguint el model xinés. Doncs, no: a la vista està!

Si l’experiment de l’OMS funciona, segurament hi haurà més retallades de llibertats, dictades per altres organitzacions, com apunta hui l’editorial de Le Monde. Potser, les altres no seran sanitàries, però ho seran ecològiques, o energètiques: per què no? I, per moltes voltes que li done, només puc entendre que estem, de nou, en el pecat original i que el càstig que se’ns aplica és basa en arguments positivistes –diguem-ne científics, tot i que s’hi incloga l’estadística— o, pitjor encara, plenament morals –quant a acceptació de la pena i l’actuació moral correctament dictada—, decretats i executats sense més, semblants a eixos que fan que les dones, en certes parts del món, vagen amb la cara tapada, pel seu bé, o que , com sol passar en l’estadística, si en som dos i hi ha dos pollastres, eixim a pollastre per cap, encara que tu te’ls menges els dos.


Salvador Sendra