dilluns, 18 de gener del 2021

EL GRAN LÍDER EUROPEU ÉS MACRON

 

Hui, esta vesprada, he escoltat a la ràdio que la CDU (el partit d’Àngela Merkel) està preparant un procés per substituir l’actual presidenta. Quan parlaven sobre les candidatures, en presentaven una com a més europeista, i l’altra, com a més vinculada a les coses internes. En definitiva, crec que assenyalaven cap al nou lideratge de la UE.


Després del Brexit, el panorama sembla que haurà de plantejar-se noves fórmules, i és per esta raó que aprofite per fer un apunt i una reflexió que algú havia de dir, però que ningú no ha fet: el líder europeu de referència és Macron!, cosa que afirme des de la més sincera objectivitat. Em base en la gestió de l’eixida del Regne Unit i en la manera que es va gestionar tot.


Recordem alguns aspectes... S’acabava l’any, tot estava en l’aire i hi havia una gran pressió des d’Anglaterra per eixir-se’n victoriosa amenaçant amb això que anomenaven com a Brexit dur, o siga, el trencament de la relació per les braves i amb la posterior negociació dels acords punt per punt. Res d’això no va passar, i hi va haver una eixida negociada d’allò més interessant per als europeistes; però, com es va ordir la victòria?


La Covid-19 hi té molt a vore. Cal recordar que, als anglesos, els va sorgir una branca molt expanssiva del Coronavirus, i que França va reaccionar ràpidament amb el tancament de la frontera terrestre –es va tancar el túnel que unix l’illa amb el continent— i es van posar molts entrebancs a les connexions marítimes. Aviat els britànics van poder observar com serien les repercussions del seu pla, i tot això a escasses hores del final de la negociació. Esvalotats, els anglesos van acceptar les condicions que es proposaven i tot va eixir com havia de ser.


Macron va fer servir la intel·ligència i les circumstàncies per mostrar les necessitats i els defectes que alguns havien obviat. Si no hagés sigut per la seua sagacitat, res no haguera estat igual. Ara ja ho sabeu... també ho podeu comprovar seguint el procés perquè per això estan les hemeroteques: merci beaucoup, président!


Salvador Sendra