dimecres, 2 de juny del 2021

MISTERIS DE LA (PRO)CREACIÓ

 

Juan Ramón, l’estimat rector del meu poble, em contava un dia quina era la funció de la Verge. M’explicava que la simbologia era simple, i que la Verge tenia assignat el paper de la Terra. En altres cultures, la figura tenia la forma d’una dona gran, poderosa, que podia parir i nodrir molts fills. La virginitat se li atorgava perquè els humans saben qui és sa mare, però no tenen clar el pare, i el mascle passa, per tant, a ocupar un indret misteriós. Ja he escrit el sentit del nom Pepe en altres ocasions, cosa que en resol un dubte important.


La virginitat, per tant, és la causa primera i femenina, mentre que la paternitat l’ocupa Déu: un ésser misteriós però necessari per a la procreació. Altres religions no han acabat de pair la intervenció femenina en la creació i mai no li han atorgat el paper que li reconeix el cristianisme. Nosaltres la divinitzem i cridem ben fort: «guapa!». Jo no sé per què, però hi ha gent que ho fa, i solta floretes a la figura estilitzada, blanca i delicada de Maria.


Sant Marc (3. 31-35), sant Mateu (12. 46-50a) i sant Lluc (8.19-21) toquen el tema de manera breu però interessant. Escriuré què diu Marc:

«31. Venen després sos germans i sa mare i, quedant-se fora, enviaren cridar-lo.

32. I la gent que estava asseguda al voltant d’ell li digué: Ta mare i tos germans estan fora, i et busquen.

33. Ell els respongué dient: Qui és ma mare i mos germans?

34. I mirant els qui estaven asseguts al voltant d’ell, digué: Vet aquí ma mare i mos germans.

35. Perquè tot aquell que fa la voluntat de Déu, eixe és mon germà, ma germana i ma mare.»


La resta d’evangelistes ho repetixen quasi textualment.


Ara, i fixant-nos en la informació exposada a la Bíblia, i si pensem en la virginitat interpretada de manera textual, podem encara considerar verge Maria? Josep era major, i l’esposa jove i guapa. Si no recorde malament, en casar-se, Maria no devia superar el tretze anys, i segurament enviudà prompte: hem de recordar que Josep no va assistir a la mort del seu primogènit. Encara vivia? Qui ho sap... Els germans de Jesús eren fills de Josep o la dona va refer la vida? En algun lloc he llegit que la darrera opció té més solidesa que la primera, i hi ha qui li endevina cinc fills més. No hi havia paga de viudetat.


Salvador Sendra