dimarts, 16 de juny del 2020

FINALMENT, QUÈ ÉS LA QUARTA TEORIA POLÍTICA?

Quarta Teoria Politica: la Weltanschauung vista da Luca Siniscalco ...

No en tinc ni idea; ho ho sé, i això que acabe de llegir el llibre sencer de Dugin. Respecte de la crítica sobre la lectura, em valdria la que vaig escriure en l’altre text, a la meitat del llibre, perquè ha canviat ben poc l’argumentari. Resumint: de les 250 pàgines de la publicació, 230 s’hi dediquen a la deconstrucció i a la crítica, però de les 20 restants, altres 10, també. En definitiva: Dugin no té cap teoria; simplement critica allò que no li agrada, plagiant, quasi textualment, el sistema creat per Horkheimer a la Crítica de la raó instrumental.


Però, quina és la gran escletxa del text? Precisament, si per a Nietzsche (El naixement de la tragèdia) l’inici de tots els mals era Sòcrates –perquè va introduir el pensament racional—Dugin s’ho copia i diu que el pitjor mal que hi ha hagut mai ha estat Descartes –segurament perquè va desmuntar el sistema dual escolàstic. Ara ja entenc millor les tesis de Houellebecq quan lloava el pensament musulmà perquè el veia funcional.


Si tornem al segle VII, cap a on tirem? Dugin sap, perquè jo també ho sé, que Descartes desmunta la realitat, en El discurs del mètode, d’una manera magistral, però la construcció ja no és tan encertada. Tant se val, perquè en va haver suficient per unir les diferents parts de l’ésser humà. El rus, salvant les abismals distàncies, fa servir el mateix sistema: apunta, dispara i au! Per recollir has de crear, i no es crea res perquè no es concreta res, tot i que escriu sobre la necessitat de l’acció. La única part que se salva és la dedicada a les anàlisis de l’actualitat.


En fi; un pamflet –ho torne a escriure—, que barreja una extensa anàlisi de Horkheimer sense citar-lo amb una crítica a la racionalitat basada en Nietzsche, sense citar-lo, tampoc, però del qual extrec una reflexió que avala la lectura, i eixa és la visió del temps que apunta en una línia i que m’ha resultat interessant de desenvolupar. Però això serà en altre capítol.


¡Hasta luego, amigos!

 

Salvador Sendra