dijous, 4 de juny del 2020

PARKINSON, TRAUMES I TRASTORNS VARIS

▷ ¿Qué es un trauma psicológico y que efectos tiene?

Hui acaba d’aprovar el Gobierno la pagueta. Segurament ho voreu publicat com a “ingreso mínimo vital”, però jo ja m’anticipe al nom que rebrà en els nostres pobles. Realment, no hi tinc res en contra, ni a favor, tampoc, perquè no he mirat ni què és ni a qui s’adreça, o siga, la lletra menuda de l’anunci i, per tant, no en puc parlar ni escriure. Supose que deu ser un ingrés per a la gent que no pot cobrar l’atur i que no té altra manera de sobreviure...

Sempre diuen que les noves tecnologies han creat moltes oportunitats de treball per a la gent que s’hi prepara. També, com que han abreviat notablement els camins, se n’han perdut altres tants en el trànsit. Hui, qualsevol solució passa per la innovació i el desenvolupament de la investigació, més que siga de boqueta, perquè estes coses han de nàixer de la societat i de la seua necessitat de progressar i no poden imposar-se des de les institucions, tot i que s’hi puga ajudar.

Aquells que abans tenien el poder sobre la ment humana ara se les veuen magres... Recordeu els grafòlegs? Eixes persones que podien saber-ho tot de tu mitjançant la teua escriptura han perdut tot el protagonisme. L’escriptura ja no servix per a res, ni la cal·ligrafia. Es podien analitzar la personalitat, les fòbies, els traumes i els trastorns a través d’un text; d’una carta. Ara ningú no escriu! O, els pocs que ho fan, treballen amb un ordinador, cosa que complica saber res del subjecte i cal entrar en els detalls del text; però eixa ja és la faena del crític o del lingüista.

Quan he de revisar un text escrit a mà, em pose en la pell de l’especialista en grafologia i pense: esta persona té la malaltia de Parkinson, o un atac de nervis, arrossega dos mil traumes, té por a respirar i els trastorns són tripolars. En general, la lletra sol ser quasi inintel·ligible i sembla traçada per un infant de sis anys, i això sense entrar en les faltes que ens alleugeren els correctors. Com que no hi practiquem, no podem escriure bé, però tampoc llegim, i no sabem argumentar ni tenim un vocabulari adequat. Ara, però, allò que interessa és el traçat, la línia, l’estil i la manera com s’agarra el bolígraf. Els grafòlegs estaran mirant-se això de la pagueta perquè han estat apartats del sistema però, si n’hi ha cap que encara treballa, deu estar sufocat perquè totes les coses que li arribaran per revisar i analitzar semblaran escrites en dia del terratrèmol de Lisboa, i a les fosques!


Salvador Sendra