dimecres, 10 de juny del 2020

UN PAMFLET DE DUGIN

La Cuarta Teoría Política (Spanish Edition): Dugin, Alexander ...

La quarta teoría política és el llibre que estic llegint i que ja feia temps que el tenia aparcat; m’he dedicat a altres coses més importants i que creia que em resultarien profitoses, en major mesura. De moment, i estic ja quasi en la meitat del lllibre, m’està resultant poc enriquidor, però he de pensar que es deu tractar d’una mena de recopilació per crear un document divulgatiu, apol·lògic.

Si la base és fluixa, d’edifici perilla. L’anàlisi inicial del text es basa en una revisió històrica que intenta defugir la modernitat per iniciar la reconstrucció en l’època prèvia. No obstant això, he de dir que abans de la modernitat hi havia els regnes… Dugin no esmenta la monarquia però sí que  insistix en l’actual estat-nació, tot i que hi canvia el nom pel de poble. Estat nació sense Romanticisme? Un poble, un estat? Em perd.

La crítica al liberalisme, el gran enemic, és una còpia textual de Horkheimer (Crítica de la raó instrumental), tot i que no l’anomene per a res: és un plagi! Veig bé que busque el seu camí, però ha de pensar que la resta de persones també llegim, de tant en tant, i un oblit com eixe de citar les fonts desmunta la totalitat del text; un text que sembla escrit per Hitchcok, on ja s’ha anticipat unes dos-centes voltes això de la Quarta teoria, i encara ningú no sap què és.

L’anàlisi que fa de Heidegger és bona: es nota que es dedica a la filosofia i que és el seu filòsof de capçalera. Interpreta que l’existencialisme heideggerià ha estat sempre mal entés, ja que el ser-en-el-món no té perquè ser un element individual, i que en eixe món hi ha els vincles dels pobles. Açò encara no ho puc explicar del tot perquè he de seguir llegint.

Finalment, i açò ja és de collita pròpia, he de dir que em sembla una adaptació teòrica com la que va dur Russia cap al socialisme, saltant-se els passos intermedis. Com crear un sistema bassat en el proletariat sense tindre proletariat? Doncs, fàcil: creant el proletariat! Rússia va passar d’un sistema a un altre de manera directa perquè tenia clar que sabia on anava i que, si el socialisme era la forma perfecta de l’evolució, calia arribar-hi de manera ràpida, saltant-se les fases naturals del camí. Ara, i com si esta persona no haguera entés res, vol superar el liberalisme sense haver-ne tingut.

Ja vos diré com continua la lectura i si em faig un duginià convençut.


Salvador Sendra