diumenge, 17 de març del 2019

ENTREM EN CAMPANYA


Resultado de imagen de torre agbar
Els intents per gestionar totes eixes coses que no es poden privatitzar a causa de la seua essència és una cosa més que s’endevina en cada moviment dels peons econòmics al si de la política. La gestió dels recursos se cedix perquè l’element, en principi, no pot atorgar-se. L’aigua, per exemple, és un cas curiós perquè si llegim qualsevol etiqueta d’una botella d’eixes que comprem perquè la qualitat de l’aixeta és més bé poca, ens adonarem que hi posa el manantial i la utilitat pública que sol tindre atribuïda.

Però, com que he dit “que comprem”, i a l’etiqueta posa “utilitat pública”, què ens hem perdut pel camí? Doncs, això que hi ha al principi: la gestió. Paguem un preu per un servei que, en molts casos comporta els drets de la cessió, la construcció i el manteniment de les plantes extractores, l’envasament, el transport, etc. Al poble, però, recordem que tot això del servei públic d’aigua potable ho feia l’Ajuntament. Ho feia! Ara hi ha empreses que gestionen eixos recursos i nosaltres paguem per eixa tasca perquè l’aigua està més fonda, l’electricitat està cara, els comptadors rovellats...

Els gerents i directius de les companyies que s’hi dediquen, supose que ajustaran el preu a eixes xicotetes coses i, segurament, això de la torre Agbar, per exemple, haurà estat pagat de la seua butxaca, de manera altruista, amb els minsos estalvis que es poden permetre amb el seu ajustat sou. Hi ha gent, però, que gaudix de vore-la, perquè és bonica i tot això, però a mi em rebolica l’estómac. I més quan pense en la gestió del fem, de les platges, de la neteja o fins i tot de la zona blava de l’aparcament.

Ara, i per enllaçar este escrit amb el de l’altre dia, i perquè s’apropen les eleccions locals, cal plantejar-nos si eixos pobles i ciutats tan progres ho són realment i la manera en què, fins i tot, ens podrien abaixar els impostos indirectes. Perquè tots tenim aixeta, o llum, o la gran majoria... i ho hem de pagar de la nostra faena. Per tant, ningú ha pensat a recuperar alguna d’eixes gestions per a la comunitat? Això no aconseguiria alleugerir la càrrega impositiva de la ciutadania sense que estem parlant sempre de les mateixes estupideses dels impostos baixos per atraure empreses?, dic jo. No sé... era tan sols una reflexió.


Salvador Sendra