dimecres, 18 de novembre del 2020

Nació real vs nació mental.

 

Farà un parell de setmanes uns individus realitzaren un atac terrorista de caire islamista a Viena amb resultat de quatre morts i una gran alarma social a un dels barris històrics de la ciutat. Un dels individus roman fugit i costa creure que algú puga escapar neobservat hui en dia... De tota manera, no és d’aquest de qui volia parlar sinó d’un altre que la premsa ha definit bé com austríac d’origen albanés. Un constructe dual identitari que deuria sorprendre però no ho fa...

Sembla ser que el terrorista nasqué ja a Àustria on passà tota la seua infància, val a dir la seua identitat real és la d’una persona austríaca amb l’alemany com a llengua vehicular que ha escoltat a l’escoles que ha freqüentat, la que sentia parlar al pediatra quan sa mare el portava al metge quan de menut no se sentia bé, etc. La cultura germànica llavors com a la real seua, ara bé, el cap pot portar a deliris immotivats. Per exemple, per a algú alienat mentalment o que ha consumit substàncies alucinògenes, la seua exclusiva “realitat mental” és tan real com la “realitat real”; és més, aquesta darrera és fins i tot més important.

Les identitats poden ser, a més, múltiples i no tan sols duals. A segon nivell real, els pares eren d’origen albanés i es podria al·ludir que tal volta tornava de menut durant les vacances a Albània i que allò li semblava una mena de paradís de la infància que el seu dia a dia a Àustria no el satisfeia. Vet ací, que cap de les dues coses reals, ni Albània ni Àustria, dos estats independents reconeguts constitueixen el seu estat real. La seua vertadera pàtria, electiva, és l’Islam. Intentà viatjar a Afganistan i Síria per unir-se a l’Estat Islàmic (Dawla al-Islamiyya o Daesh en els acrònims occidentals) però fou detés a Turquia i repatriat a Àustria on freqüentà cursos de desradicalització que sembla no han estat efectius: a les xarxes socials no parava d’airejar soflames criminals islamitzants...

Hi ha que pensarà, clar, que aquestes coses només passen a altres persones o als “moros eixos de m*****”, però no és cert. Els xinesos de San Francisco són xinesos o nord-americans normals? Els magrebins de França o Bèlgica són realment francesos o només nominals? Els pakistanís i hindús al Regne Unit són autèntics súbdits de sa majestat? Els turcs d’Alemanya creuen realment en allò de “Deutschland über alles?... Vem així que és possible –sobretot si es vol- viure en un temps i lloc diferent diferent del real en un mateix moment. Aquest mateix any de 2020 el considerarà i viurà diferent una persona de set anys que una de quinze per no dir una de quaranta o huitanta.

Allò que no acabe de veure clar és perquè hi ha gent que va a un lloc o més encara com és el cas d’aquest terrorista que naix a un lloc i li vol fer mal. Quants valencians o italians emigraren als Estats Units, França o l’Argentina i mai feren mal a ningú i donaren gràcies per les noves oportunitats al nou lloc. Orient està en guerra amb Occident i aquest últim farà mal si tarda a comprendre-ho i actuar en conseqüència. Són milions de persones ja escampades per tota Europa que malgrat els seus passaports creuen en una pàtria mental aliena.

Sembla que l’atemptat de Viena no serà l’últim...


Lluís Alemany Giner

Bucarest a 14 de novembre del 2020.