dijous, 19 de setembre del 2019

NO EIXIU DE CASA QUE VE AIGUA


Resultat d'imatges de aemet alerta roja
Sempre he pensat que un blog amb una natural tendència racional i científica, com és este que estàs llegint, necessita de dos seccions de manera urgent: la previsió meteorològica i l’horòscop. Si anem a pams, primer haurem de crear la que es troba davant, o siga, la previsió del temps. Hi podríem fer servir els distints satèl·lits o les informacions difoses per les agències de referència però no ho farem: la nostra intenció no és la d’enganyar les persones!

Si no recorde malament, en els darrers quinze dies hi ha hagut, pel cap baix, tres situacions d’alerta per pluges i temporals. Tot plegat, hi hauran caigut una quarantena de litres per m2, en el millor dels casos i en indrets on estes quantitats són del tot normals. En altres llocs, la majoria, han sigut una quarantena de gotes. No obstant això, ara s’espera altre temporal de pluges torrencials localment fortes o molt fortes.

Abans, quan hi havia una alerta, la gent parava atenció i feia cas a allò que deien els mitjans d’informació com a precaució. Jo mateix, quan observava una situació així, intentava prendre les precaucions adients. Ara, però, tot ha canviat i ja no faig ni el menor cas de les prediccions perquè em semblen una presa de pèl. No n’encerten ni una! I el catastrofisme és el seu senyal d’identitat. No cal que et diga, estimat lector o estimada lectora, que tu fas exactament això que faig jo perquè ja no et fies.

Les previsions meteorològiques, i la resta de previsions, estan per informar. Les alertes tenen la funció de protegir la ciutadania i d’evitar mals majors. O això era abans... Ara tot ha canviat i les previsions servixen per captar lectors, oients o telespectadors –per això són tan catastrofistes i fantàstiques— i les alertes es fan servir per protegir les autoritats, ja que ha acabat sent una manera de rentat de mans perquè ningú no els puga acusar de no haver avisat.

Ara, torneu a llegir el paràgraf anterior i au, article arrodonit! I recordeu: no eixiu de casa que ve aigua.


Salvador Sendra