divendres, 20 de setembre del 2019

A VOLTES NECESSITEM UN SABÍ


Resultat d'imatges de numa pompilio
Hi ha qui diu que tot està escrit. Sembla que sí, i que només cal adaptar el text a l'actualitat per tindre una d'eixes idees que se solen dir revolucionàries. Eixa adaptació la faig jo i la fa qualsevol persona que es moleste a llegir els clàssics. Però, per què eixos clàssics? Doncs, perquè són els iniciadors, mentre que la resta som copiadors i adaptadors.

Quan una persona contracta un guerrer, ho fa amb la finalitat de lluitar. Supose que, si vullguera criar un ramat, contractaria un ramader… I és un clar exemple d'això que passa en la política española més actual: que els equips dels líders estan formats per estadistes que saben com moure els fils perquè les enquestes i els resultats electorals els siguen favorables.

Estic llegint Ciceró, La república, i hi ha un exemple d'allò més apropiat que l'autor posa en boca d'Escipió, l'Africà. Conta que Numa Pompilio va fer arribar un sabí perquè regnara a Roma. L'home es va adonar que els romans estaven massa necessitats de guerra, i que creia que els havia de proporcionar alternatives perquè la ciutat fos realment pròspera, i per evitar els saquejos i els robatoris que hi havia. El nou rei els va proporcionar terres perquè pogueren guanyar-se la vida i així instaurar la salut, la justícia i la confiança.

Vos imagineu que retiren els actuals assessors polítics dels llocs on es prenen les decisions i els envien al Carib, mateix? Coneixeu algun sabí perquè vinga a assessorar el president? Crec que amb esta decisió hi hauria suficient per estabilizar durant un temps la situació política: sense els especialistes en la batalla política, esta es calmaria una temporada! Perquè si les decisions depenen d'assessors especialitzats en enfrontaments, hi haurà enfrontaments; no ho dubteu.


Salvador Sendra