dimarts, 28 d’abril del 2020

UN ESTRANY LLIBRE RUS


Si Léon Chestov noong 1927.jpg
Mai no va amagar Camus eixe vincle amb Shestov. De fet, si conec el rus és perquè el francés l’anomena en algun llibre. Jo me l’he trobat a Le mythe de Sisyphe, on Albert intenta esbrinar eixes coses que romanen fora de la racionalitat per entendre-les: tracta molt el suïcidi, i des de diferents perspectives. Shestov també toca eixe tema a partir dels personatges d’altres autors com Dostoievski.

Però, a mi, això del suïcidi no m’interessa en excés i, si l’he de tractar, m’agrada fer-ho des d’eixa afirmació que diu que el suïcida no busca acabar la seua vida, sinó que vol eliminar la resta del món. Allò que m’interessa de Camus és la manera en què trenca palletes amb Sartre, i me l’he trobada.

Perquè Albert, quan situa Déu, ho fa en eixe indret encara desconegut. I, quan es referix als existencialistes diu que «la négation c’est Dieu», i no cal traducció si entenem això de L’être et le néant. Però, si açò ja és greu, pitjor resulta quan retorna al suïcidi, en este cas filosòfic, dient que dita acció es troba en «l’attitude existencielle».

Oh, mon Dieu!

I Shestov, què té a vore amb tot açò? Doncs, llegint-lo, m’he trobat este text: «Plotino descubrió a Dios allí donde los otros no veían más que la nada». La crítica a Sartre estava, per tant, en la relectura d’un estrany llibre rus escrit en francés.


Salvador Sendra