dimarts, 14 d’abril del 2020

UNIFORME


Revista preparatoria para la Parada Militar - Revista preparatoria ...
La paraula uniforme té pocs secrets. De tota manera, i per escalfar els motors del text, diré que es tracta d’un mot compost format per dues parts: la primera, uni-, té el sentit d’unitat i, traslladat a la totalitat, d’unificar; la segona, -forme, tracta sobre allò que es feu i que caracteritza l’element. Sumats, ve a ser com una unitat de forma. L’antònim pot ser pluriforme, que no cal que entre a detallar. Dins d’esta segona, hi ha la personalitat i la varietat, mentre que en la primera, tot això és més difícil d’explicar.

La situació coronavírica és, ni més ni menys, l’enaltiment de l’uniforme: militars, policies, guàrdies civils, metges, infermers i infermeres... Tots i totes es caracteritzen per l’ús de l’uniforme, fins i tot la gent que treballa als supermercats o en la recollida dels residus. I l’individu? On està eixe individu que diuen que caracteritza les persones del segle XXI? No hi ha individu; o, si en ell millor dels casos es vol pensar que sí que n’hi ha, està a casa, amagat. Perquè de matèria, ningú no en parla.

La gran realitat és eixa, però hem tardat a adonar-nos-en: l’individu és pràcticament inexistent, i la societat és una mena de ramat d’ovelles Dolly, ensinistrada i atemorida on ningú no té res a dir perquè no hi ha personalitat –també resulta interessant l’etimologia de la paraula persona... Les formes de pensar es reduïxen a una: l’oficial. Els antisistema romanen tancats i tota la seua tasca, si n’hi ha alguna, és la d’usar les xarxes socials per a dir no-sé-què d’estúpid o per crear dubtes i escampar mentides.

La realitat és una i només una: vivim en un indret on la gent ni té opinió pròpia, ni té personalitat, ni té res a dir sobre res, o siga, on no hi ha matèria. Els únics, si cal, que trenquen el confinament són els religiosos, que sí que ho tenen clar i que es mouen per altres veritats, millors o pitjors, però diferents. Al final, resultarà ser verídic això que diuen que en Crist hi ha la llibertat, perquè fora ja veiem a diari que no; que no n’hi ha. I els uniformes, per tant, a les escoles i en les activitats religioses, si que són aparells d’unificació personal, però que rellancen l’intel·lecte o la imaginació fins aconseguir la diferència que fa que un ésser humà s’aproxime més a Déu que un altre. Entre el ramat d’ovelles Dolly, per tant, hi ha el llop camuflat, i se’n diu catòlic.

Salvador Sendra