divendres, 24 d’abril del 2020

UNS ACLARIMENTS SOBRE ECONOMIA


Definición de modelo económico - Qué es, Significado y Concepto
Acabe de llegir Sobre la llibertat, d’Stuart Mill, i crec que he de fer algun comentari. D’altra banda, no em negareu que això de no tindre wifi ni televisió fa que el confinament siga d’allò més profitós, no? Realment, és un llibre fàcil i interessant, crec que honest, que no he dubtat de sumar-lo al de Max Weber per traure’n un millor aprofitament a l’hora d’escriure açò.

Una cosa que m’ha captat l’atenció ha estat quan ha fet referència al vincle entre l’economia i la llibertat. En un primer moment, Stuart escriu que al si del protestantisme és on vertaderament hi ha llibertat –i és ací on enllace mentalment amb l’altre autor— perquè el creient adopta la religió, mentre que en el catolicisme l’hereta. Interessant, no?, que es file tan prim i des de tant jove... Ara només cal seguir la teoria de Weber i ja es tanca el cercle. Però, hi ha una cosa que hauré d’investigar quan tinga temps perquè no m’explique que l’escola més liberal d’Europa siga l’Austríaca quan hi són catòlics –això de la religió dels austríacs ho apunta Stuart, però el dubte és meu. Teniu per exemple el llibre Els diners de Carl Menger, a més d’altres molts exemples teòrics; sí, sí, teòrics... A vore si només són teòrics i no pràctics...

Però, tornant al solc, Stuart apunta una espècie de triangle: liberalisme»progrés»economia. I, com que supose que ací no hi ha cap lector escolàstic, he de dir que l’autor lliga la llibertat a la creació de talents i, per tant, a un progrés econòmic i social. I la llibertat, l’entén en la seua forma més holística, per això he fet abans l’apunt escolàstic. Però, si escric açò és perquè hi ha gent que ara reclama un canvi en el model econòmic, i a mi en preocupa la seua tendresa i credulitat càndida. Perquè, si apliquem això que va escriure Mill sobre la llibertat i ho volem col·locar en un estat tradicionalista i conservador com és l’español, veiem de seguida que l’única manera que tenim de creure que hi pot haver un canvi del sistema productiu és si som escolàstics, o siga, si retornem a l’Edat Mitjana i ens il·lustrem amb Sant Tomàs. Perquè per a Stuart, una societat tradicionalista no pot crear un ecosistema adequat que siga habitat per eixa gent realment lliure i creadora que puga aportar el progrés necessari per a un canvi de model econòmic. Ací, però, encaixa bé Unamuno amb el seu assaig Vida de Don Quijote y Sancho.

Salvador Sendra